Nuty degustacyjne:
- Kolor: Jasno bladożółty.
- Nos: intensywny aromat, z przewagą białych kwiatów i nut ziołowych, nad jasnym anyżem i mineralnym tłem.
- Podniebienie: świeże, trwałe i bardzo przyjemne.
Żniwa i starzenie się:Zbiór odbywa się ręcznie, w małych pudełkach, które muły są odpowiedzialne za zabranie na chodniki winnic. Szczególną cechą Axarquía jest to, że każdy klaster jest umieszczany w pudełku w sposób uporządkowany, z szypułką skierowaną na zewnątrz.
Każda odmiana jest fermentowana oddzielnie, spontanicznie i w małych stalowych zbiornikach. Po zakończeniu fermentacji jest ona montowana i hodowana przez 5 miesięcy w betonowej trufli na osadzie.
Krajobraz La Axarquía charakteryzuje się stromymi zboczami nękanymi przez małe winnice. Ubóstwo gleb łupkowych i starożytność plantacji wraz z heroiczną uprawą winorośli w winnicach i na mułach tego obszaru sprawiają, że produkcja jest niewielka i bardzo dobrej jakości. Winogrona z La Raspa pochodzą z grupy małych działek, na których przeważa świeżość.
Odmiany nieco nieznane:Muscat Alexandria: Królowa La Axarquía, znana również jako Moscatel de Málaga. Uznawana za jedną z najstarszych ras, które pozostają niezmodyfikowane genetycznie i nadal się utrzymują. Wyróżnia się dużym potencjałem aromatycznym i świeżością.
Doradilla: pochodzi z Sierras de Málaga, z niewielką powierzchnią obsadzoną roślinami. Jest to subtelna odmiana aromatów, która w ustach dodaje objętości i bardzo ciekawych akcentów solankowych.
Dane techniczne
- Typ Wina
-
Słodkie
- Styl Wina
-
Białe - Intensywne i Kremowe
- Rodzaj Winogron
-
Doradilla,
Moscatel de Alejandría
- Zawartość Alkoholu
-
13.0%
- Temperatura Podawania
-
6
- Rocznik
-
2021
- Prezentacja
-
1 butelka
- Punkty AporVino
-
95
Do łączenia z
- Łączenie
-
Grzyby