Nota degustacyjna:
- Kolor: intensywna czerwień wiśni w odcieniach fioletu i wysokiej warstwie
- Nos Dominujące aromaty dojrzałych czarnych i czerwonych owoców, oprócz lukrecji i subtelnego i dobrze zintegrowanego drewna
- Usta : Mięsisty i uporządkowany, z krokiem w ustach, jednocześnie wytrzymały i aksamitny.
Opracowanie i starzenie się:
Dwie odmiany zebrano ręcznie. Każda odmiana fermentuje oddzielnie w stałej temperaturze 28 ° C, z maceracją 15 dni dla Tempranillo i 18 dla Cabernet. Fermentacja malolaktyczna przechodziła do kupażu i przechodziła do Nowe beczki z amerykańskiego dębu na okres 10 miesięcy , Pod koniec okresu starzenia klarowano go za pomocą albuminy jaja i butelkowanej, pozostającej w stojaku na butelki 18 miesięcy przed wejściem na rynek ,
The Tempranillo do opracowania tego wina pochodzi ze starannego doboru działek starej winnicy regionu Matanegra, uprawianych w szklance na wysokości 630 m. i zebrane 25 i 26 września.
The Cabernet Sauvignon pochodzi z małej winnicy uprawianej w gąszczu, z której wybrano sektor z mniejszą ilością pęczków w winorośli i wyższą koncentracją garbników i antocyjanów w nich. Został zebrany 2 i 3 października.
Ciekawostki :
Kiedy w roku 25 a.C. Cesarz Oktawiusz August kazał założyć miasto Emerita Augusta dla ukojenia i cieszyć się weteranami Legionu V "Alaude", rzymscy żołnierze przynieśli na naszą ziemię swoją pasję do winorośli i wina.
Ponad 2000 lat później BODEGAS ALAUDE składa hołd tym legionistom i, wychodząc od tradycji winiarskiej promowanej przez nas ziemi, opracował nową koncepcję w winiarstwie.
Dane techniczne
- Typ Wina
-
Wina Czerwone
- Rodzaj Winogron
-
Cabernet Sauvignon,
Tempranillo
- Rodzaj Starzenia
-
Con crianza
- Zawartość Alkoholu
-
14.0%
- Temperatura Podawania
-
18,
16
- Rocznik
-
2017
- Prezentacja
-
1 butelka
Do łączenia z
- Łączenie
-
Wędliny,
Mięso grilowane,
Sery twarde,
Do wszelkiego rodzaju mięs