Cabriola to najnowsza premiera Bodegas Borsao, wyjątkowe wino stworzone przez Chrisa Ringlanda i José Luisa Chueca. Ci dwaj winiarze, uznani przez krytyków i publiczność, oferują nam mieszankę Garnacha i Syrah, która jest harmonijna i doskonale zbudowana na podniebieniu. Dodatkowo posiada słodkie taniny pochodzące z 10-miesięcznego leżakowania w dębowych beczkach.
Notatka degustacyjna:
- Elegancki kolor rubinowy i granatowy na bardzo głębokiej wiśniowej czerwieni.
- Na nosie, zapachy czerwonych owoców z nutą wanilii
- W ustach prezentuje słodkie taniny, dzięki czemu wino to ma długi, intensywny, zrównoważony i złożony posmak.
Opracowanie i starzenie sięFermentacja każdej odmiany oddzielnie w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze od 24º do 28º C z wartością szczytową 32ºC. Maceracja w sumie w ciągu 15 dni. Wino dojrzewa przez 12 miesięcy w beczkach z francuskiego (90%) i amerykańskiego (10%) dębu Bordeaux.
Winnice górskie od 20 do 60 lat, położone na wysokości 350-700 m n.p.m., z glebami kamiennymi, kamienistymi, piaskowcami, wapieniami i glinami.
Dane techniczne
- Typ Wina
-
Wina Czerwone
- Styl Wina
-
Czerwone - Lekko Pikantne
- Rodzaj Winogron
-
Garnacha negra,
Syrah,
Mazuelo
- Rodzaj Starzenia
-
Joven
- Zawartość Alkoholu
-
14.5%
- Temperatura Podawania
-
16
- Rocznik
-
2017
- Prezentacja
-
1 butelka
Nagrody i Wyróżnienia
- Robert Parker
-
91
- Peñín
-
90
- Nagrody i poprzednie oceny
-
94 Gourmets (2016) | 91 Parker (2016) | 91 Wine Spectator (2016) | 91 Suckling
- Punkty AporVino
-
92
- Wine Spectator
-
91
- Suckling
-
91
Do łączenia z
- Łączenie
-
Grzyby