Elegancki, o długim i jedwabistym wykończeniu. Ograniczona produkcja około 3500 butelek, uzależniona od dostępności winogron doskonałej jakości.
Wygląd: kolor wiśniowo-czerwony z fioletowymi brzegami i gęstą łezką.
Aromat: doskonały aromat dojrzałych, czerwonych i czarnych owoców, ze specjalnymi nutami leżakowania we francuskich beczkach dębowych. Jak to jest napowietrzone w szklanym mineralnym nutach mineralnych (na glebach wapiennych), tytoń i skóra, które w Tempranillo odznaczają się serią niezwykłych aromatów, ze względu na starość winorośli, z której pochodzi (19. wiek).
Palata: Wejście do ust jest eleganckie, zrównoważone i mięsiste. Mocny i słodki, pozostawia przyjemny, trwały i intensywny posmak dzięki dojrzałości okrągłych i szlachetnych garbników, ale z kwasowością.
Opracowanie: wykonane w 100% z winogron Tempranillo. Wino jest macowane przez 20 dni z skórką w zbiorniku o pojemności 5000 litrów. Po złej fermentacji mlekowej dojrzewa przez 12 miesięcy w nowych beczkach dębowych, aż do butelkowania. Przed wprowadzeniem do obrotu wino dojrzewa w butelce przez 12 miesięcy.
Dojrzewanie: 12 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu, 12 miesięcy w butelce przed wprowadzeniem do obrotu.
Serwis: w celu odkrycia jego głębokości i intensywności, odkorkowanie i odczekanie na godzinę przed spożyciem w temperaturze między 16 a 18ºC.
Winogrona: Tempranillo (70%) i Cabernet Sauvignon (30%)
Klasyfikacja: 14,5º.
Rodzaj gleby: glinka wapienna
Winnica: Finca "La Reguilona" położona na wysokości 800 metrów nad poziomem morza. Wstępnie filokseryczne winnice, winnice z 1900 roku.
Zbiory: podręcznik w pudełkach, przygotowany od końca września do początku października.
Winifikacja: fermentacja w wannach z rodzimymi drożdżakami, malolaktyka w beczkach.
Dojrzewanie: w nowych beczkach dębowych.
Butelkowanie: niefiltrowane ani nieoczyszczone.
Dane techniczne
- Typ Wina
-
Wina Czerwone
- Styl Wina
-
Czerwone - Lekko Pikantne
- Rodzaj Winogron
-
Tempranillo
- Rodzaj Starzenia
-
Con crianza
- Zawartość Alkoholu
-
14.5%
- Temperatura Podawania
-
18,
17,
16
- Rocznik
-
2013
- Prezentacja
-
1 butelka
- Organiczne
-
Uprawa Organiczna
- Punkty AporVino
-
93
Do łączenia z
- Łączenie
-
Dziczyzna,
Jagnięcina,
Mięso grilowane,
Sery,
Wołowina duszona,
Kuchnia regionalna,
Mięso czerwone,
Wędliny,
Mięso grilowane