Place your order today before 5pm
and we'll ship it today.
(Except in case of a temporal lack of stock)
La Rioja to jeden z najbardziej rolniczych hiszpańskich rejonów na Półwyspie Iberyjskim. Wielkie wina z la Rioja można znaleźć wszędzie, z uwagi na bogactwo kulturowej tradycji zakorzenionej na tej ziemi od wieków.
Wina Rioja stanowią część kulturowej tradycji regionu y całej Hiszpanii. Jedną z cech, które najlepiej definiują win...
La Rioja to jeden z najbardziej rolniczych hiszpańskich rejonów na Półwyspie Iberyjskim. Wielkie wina z la Rioja można znaleźć wszędzie, z uwagi na bogactwo kulturowej tradycji zakorzenionej na tej ziemi od wieków.
Wina Rioja stanowią część kulturowej tradycji regionu y całej Hiszpanii. Jedną z cech, które najlepiej definiują wina z la Rioja, jest ich odpowiednie starzenie, co czyni je idealnymi do dojrzewania w beczkach ze szlachetnego drewna, najczęściej dębowego. To właśnie w tych beczkach wina z La Rioja uzyskują pełnię swojego smaku oraz tak charakterystyczny bukiet i kolor.
Teren rolniczy regionu La Rioja stanowi obszar ponad 64.000 hektarów, należących do 500 wytwórni win, rozproszonych w całym regionie. W zależności od warunków naturalnych, na które składają się gleby, ukształtowanie terenu oraz warunki klimatyczne, możemy wyróżnić trzy odmienne podobszary.
To część najbadziej wysunięta na zachód, z silnymi wpływami klimatu znad Morza Kantabryjskiego. Winorośl uprawia się na glebach sklasyfikowanych jako gliniaste, żelazawe oraz aluwialne (w skład których wchodzą wapień i żwir), znajdujących się na wysokości od 400 do 500 m nad poziomem morza. Wina pochodzące z tego rejonu są zrównoważone, mają świeży, owocowy posmak.
Największe skupiska wytwórni wina w tym regionie znajdują się w rejonie miejscowości Haro, a do najbardziej znanych wytwórni należą Muga i Ramón Bilbao.
To część znajdująca się na wschodzie regionu, gdzie dominuje klimat suchy z istotnym wpływem klimatu śródziemnomorskiego. Winnice usytuowane są na glebach gliniastych (żelazawych) i rzecznych, na wysokości od 250 do 400 m nad poziomem morza. Najbardziej znane wina z tego regionu to wina aromatyczne oraz Tempranillo.
Rejony o najbogatszych tradycjach winiarskich w La Rioja Baja to: Aldeanueva de Ebro, Alfaro i Mendavia.
La Rioja Alabesa zlokalizowana jest na południu prowincji Álava, gdzie klimat pozostaje pod silnymi wpływami kantabryjskimi z pewnymi cechami właściwymi dla klimatu śródziemnomorskiego. Najważniejszymi ośrodkami w produkcji wina są Laguardia, Labastida i Elciego.
Najczęściej występujące gleby w tym regionie to gleby gliniaste, na wysokości od 400 do 700 m nad poziomem morza. Tutejsza winorośl to czerwone Tempranillo, Graciano i Mazuelo oraz biała Viura, Malvasía, białe Tempranillo i biała Garnacha.
Na terenie całej wspólnoty La Rioja możemy znaleźć ponad 500 wytwórni wina, spośród których wybraliśmy kilka najlepszych dla naszych czytelników z AporVino. Zachęcamy do poznania La Rioja poprzez degustację i szlaki jakie oferują niektóre z tych wytwórni.
Poprzez AporVino zapraszamy do odwiedzenia tej obfitującej w bogactwa i wielowiekowe tradycje winiarskie ziemi, która oferuje nowe doznania dzięki poznawaniu jej historii, gastronomii oraz środowiska naturalnego. W La Rioja znajdziesz dla siebie mnóstwo szlaków, obfitujących w wydarzenia kulturalne i gastronomiczne, wycieczki z przewodnikiem w wytwórniach wina i zabytkach architektury.
Ażeby poznać najlepsze wina z La Rioja, odwiedź nasz sklep online AporVino, w którym znajdziesz szeroką gamę win z Hiszpanii i z całego świata, a także inne produkty Gourmet. Zachęcamy do bezpiecznych zakupów wina online, zapewniając najlepszą i indywidualną obsługę klienta.
El Bernate to białe wino Rioja produkowane z Malvasia, odmiany mniejszościowej w D.O. Rioja. Leżakowany przez 12 miesięcy i z bardzo limitowaną produkcją, 1200 butelek. Elegancki z nutami kwiatowymi, cytrusowymi i mineralnymi. Długi i trwały finisz.
Martinez Lacuesta Hinia to Rioja produkowana przez Bodegas Martínez Lacuesta. Wykonane z mieszanki winogron Tempranillo 85%, Graciano 10% i Mazuelo 5%. Winogrona pochodzą z winnic winnicy w gminie Haro, położonej na wysokości 430-500 metrów nad poziomem morza. Nazwa wina pochodzi od skamieniałych muszli Hinia, które są obecne...
Viña Alberdi Crianza jest klasycznym winem Rioja ze stylem, produkowanym z klasycznych odmian Riojan uprawianych pod ochroną ziemi należącej do dużej winnicy, należącej do grupy Rioja Alta, co jest gwarancją jakości i tradycji. Wykonana w 100% z winogron Tempranillo, jest złożona, elegancka i ma świeże podniebienie. Czerwone wino, które...
Elegancja klasycznym wspaniałego Rioja zaprojektowane trwać w miarę upływu czasu. Wytwarzane z gron Tempranillo, a po upływie 24 miesięcy w beczce i kolejne 36 w początkowym butelką wina jest już duże rezerwy. bardzo miękkie wino, eleganckie, aksamitne taniny, żywy i świeży
Azpilicueta ma kołyska i ścieżka . Początek i ślad, który sięga Tutaj. Wykonany jest z winogron tej odmiany Wiura. Uzyskane moszcze zostały fermentowane w beczkach z dębu amerykańskiego bardzo miękkie i długotrwałe opiekanie. Przyszedł z wielka złożoność i elegancja , w którym się łączą nuty cytrusowe z kwiatami i białymi owocami ,...
Cune Gran Reserva to klasyk z jednej z wielkich winnic Rioja, idealny towarzysz diety śródziemnomorskiej. Wykonany w stylu bordeskich klad Medoc. Sukces Cune Crianza doprowadził do powstania Cune Reserva i Gran Reserva, doskonałego wina z Rioja Alta. Zrównoważony, okrągły, z przyjemną taniną, która pozwala nam na bardzo...
Plácet jest jedynym białym winem z winnicy Alfaro Palacios, a jego nazwa oznacza "przyjemność", jak to się podoba, jeśli chodzi o picie. Jest to nieostra i klasyczna biel, która dostarcza burgundzkich wspomnień. Ma tajemniczy i uwodzicielski dotyk, z aromatami białych kwiatów i...
autorskie wino, z winnicy Las Escaleras znanej jako Farma szaleńca. Pochodzi z działki, na której było mało prawdopodobne, że miała miejsce Uprawa winorośli. Stąd jego nazwa. Czerwone wino o subtelnym aromacie pełnym owoców i minerałów.
Gregorio Martínez Blanco Selección to intensywne i zniewalające wino , które Cię zaskoczy. Wykonane głównie z Viury z winnicy "La Dehesilla". Winogrona z wyselekcjonowanych starych winorośli w Cárdenas (Najerilla). Mocne, pełne i aromatyczne wino, leżakowane przez 24 miesiące na osadzie.
Finca Valdepoleo jest jedną z najbardziej emblematycznych winnic w Pujanzy. Winnica, w której co roku wykonywana jest dokładna praca parcelación zgodnie z kryteriami orograficznymi. Wino 14-miesięczne w beczce, które wyróżnia się wspaniałą aromatyczną paletą, kwiatowymi nutami i średnim podniebieniem z dobrymi taninami, żywe i żywe.
czerwony intensywny I dobrze zbudowany w którym wybijają się nuty dojrzałych owoców świeżość i charakter niezrównanego miejsca. El Paso las Mañas nawiązuje do lokalnego zwyczaju Samaniego, palenia lawendy w celu odstraszenia złych duchów
Czerwone wino, które wychodzi z linii, do której przyzwyczaiła nas Bodegas Baigorri. Wykonane z winogron Mazuelo i niewielkiej ilości innych odmian. Ma mocną i intensywną strukturę z nutą czerwonych owoców i nutą czarnych oliwek. Intensywne, eleganckie i z długim wykończeniem.