Place your order today before 5pm
and we'll ship it today.
(Except in case of a temporal lack of stock)
Utworzony w 1999 roku Denominación de Origen Ribera del Guadiana to certyfikat pochodzenia produktów z Autonomii Estremadura. D.O obejmuje sześć regionów w Estremadurze, które połączyły się, aby produkować wino. Te sześć regionów to: Tierra de Barros, Matanegra, Ribera Alta, Ribera Baja, Cañamero i Montánchez.
Certyfikat pochodzenia obejmuje zar...
Utworzony w 1999 roku Denominación de Origen Ribera del Guadiana to certyfikat pochodzenia produktów z Autonomii Estremadura. D.O obejmuje sześć regionów w Estremadurze, które połączyły się, aby produkować wino. Te sześć regionów to: Tierra de Barros, Matanegra, Ribera Alta, Ribera Baja, Cañamero i Montánchez.
Certyfikat pochodzenia obejmuje zarówno wina białe jak i czerwone. Główne odmiany winorośli stosowane do produkcji tych win to:
W regionie Ribera del Guadiana znajduje się wiele winnic o dużym doświadczeniu w produkcji wysokiej jakości win. Jedną z nich jest winnica Carabal, produkująca wina tak znane i doceniane przez koneserów najlepszych trunków, jak Carabal Gulae. Jest ono wciąż produkowane metodami rzemieślniczymi na każdym etapie, od zbiorów począwszy. Leżakowanie trunku trwa od szesnastu do osiemnastu miesięcy, w czasie których jest ono regularnie kontrolowane, aby odrzucić te beczki, które nie osiągnęły oczekiwanej jakości. Pod koniec leżakowania zawartość beczek jest rygorystycznie sprawdzana, a tylko dziesięć najlepszych beczek jest przeznaczanych do rozlania do butelek i sprzedaży.
Jednym z najbardziej znanych i cenionych win oferowanych przez tą winnicę jest Cávea. Po zbiorze owoce przechodzą przez proces macerowania na zimno, który trwa czterdzieści osiem godzin. W ten sposób następuje fermentacja alkoholu. Następnie rozpoczyna się proces macerowania tradycyjnego, który trwa kolejne dwa tygodnie, po czym wino jest rozlewane do beczek wyprodukowanych z dębu francuskiego i amerykańskiego, i leżakuje przez dziesięć miesięcy.
W regionie Ribera del Guadiana wyróżnia się również Winnica Toribio, znajdująca się w Matanegra. Oferuje ona doskonały produkt - Viña Puebla Selección . To czerwone wino typu coupage z owoców odmian Cabernet, Tempranillo, Garnacha i Syrah. Flagową odmianą tego wina jest Viña Puebla Crianza 2010, która wygrała wiele nagród, wśród nich prestiżowe Arabel de Oro w 2002, oraz Espiga de Bronce w 2004 i Espiga de Oro w 2005, które potwierdzają doskonałą jakość wina.
W Matanegra znajdziemy również winnicę Pago Los Balancines, zlokalizowaną w miejscowości Oliva de Mérida (Badajoz). Winnica ta produkuje bardzo interesujące i uznawane za wyśmienite na całym świecie wino Matanegra. Jest to wino czerwone pozyskiwane z owoców szczepów Cabernet Sauvignon, Tempranillo i Garnacha Tintorera. Jego fermentacja następuje w zbiornikach cementowych, napełnianych wyłącznie ręcznie. Następnie leżakuje przez osiemnaście miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. Ponadto, według przewodnika "Peñín" z Hiszpanii z 2010 roku, jest to najlepsze wino z Extramadury. Otrzymało ono aż 96 punktów za jakość, a więc największą ilość punktów przyznaną do tej pory produktom z tego regionu.
Los Balancines Húnico 2014 to kolejne czerwone wino oferowane przez tą winnicę i pozyskiwane z owoców odmian Tempranillo i Sirah. Wino leżakowane przez pięć miesięcy w beczkach, oferowane w bardzo przystępnej cenie. To doskonały sposób, by rozpocząć swoją przygodę z winami z Ribera del Guadiana.
Wszystkie opisane powyżej wina, opatrzone D.O. Ribera del Guadiana, dostępne są w naszym sklepie internetowym AporVino. Na naszej stronie internetowej znajdą Państwo także wiele przydatnych informacji i fascynujących fotografii, które pomogą Państwu porównać poszczególne produkty z naszej oferty. Wszystko po to, aby każdy z Państwa wybrał najlepsze wina dostępne na rynku i odzwierciedlające wysoką jakość win Ribera del Guadiana.
Zaleo Premium to czerwone wino produkowane w 100% z winogron Tempranillo, które w każdym kieliszku wyraża tożsamość Estremadury. Idealna równowaga między owocami a dębem dzięki 8-miesięcznemu dojrzewaniu w dębie francuskim. Miękki, aromatyczny i elegancki. Jagody doskonale komponują się z nutami dojrzewania.
Winnica Puebla Verdejo , wino, które swoim zapachem rozbudza podniebienie świeżość i żywe nuty. białe wino jednoodmianowe Verdejo . Fermentowane w kontrolowanej temperaturze ok 17°C . Owocowy , zrównoważony I smaczny .
6-8 miesięczny Tempranillo z Ribera del Guadiana Elegancki rubinowy ton, z klasycznymi odcieniami płytek. Złożony i intensywny aromat, który wspaniale łączy w sobie owocowość i dojrzewanie dębu zdolne do wywołania aromatów dojrzałych owoców, przypraw i dyskretnej nuty znakomitego drewna. Jedwabiste podniebienie, o mocnym smaku,...
Grácil de Zaleo to eleganckie czerwone wino, które wyraża tożsamość Estremadury i winnicy, z której pochodzi. Wykonane z połączenia Tempranillo i Graciano z 20-letniej winnicy położonej na Tierra de Barros. Z aromatami czerwonych owoców i bardzo przyjemnym podniebieniem
Grácil de Zaleo to eleganckie czerwone wino, które wyraża tożsamość Estremadury i winnicy, z której pochodzi. Wykonane z połączenia Tempranillo i Graciano z 20-letniej winnicy położonej na Tierra de Barros. Z aromatami czerwonych owoców i bardzo przyjemnym podniebieniem
Wino, które wypełnia się, bez przesycania, miękką owocowością i nieco rustykalnym dębowym akcentem. Starzał się przez 9 miesięcy w dębie amerykańskim i francuskim.
To wino fajny , trwały , bogaty , smaczny. Z winogron syra oraz Tempranillo Reprezentuje cechy najważniejszy z ziemi i natury Extremeña . To najnowsza wersja owocowy oraz wesoły win Karabalu.
Wino, które łączy owocowość, świeżość i elegancja własne dzięki subtelnemu wyrafinowaniu w lufie. wybrane winnice z najbardziej charakterystycznych odmian winnicy. staranne przygotowanie starając się zachować wszystkie aromaty owoców.
Zaleo Solera to wino autochtonicznej odmiany z Estremadury, Montúa, prezentowane w eleganckiej włoskiej butelce o pojemności 500 ml. Wino, które odzyskuje bardzo ważną tradycję w sektorze wina w Estremadurze, podobnie jak wino solera. Dość zrównoważone i eleganckie wino, z nutami przypraw i cytrusów.
Palacio Quemado Crianza pochodzi z winogron Tempranillo z najstarszych winnic w winnicy z niewielkim odsetkiem Cabernet Sauvignon. Z wychowaniem w Dąb francuski i amerykański więcej niż 9 miesięcy . złożony, intensywny I smaczny , z zakończeniem długi I Fajny .
Palacio Quemado Crianza pochodzi z winogron Tempranillo z najstarszych winnic w winnicy z niewielkim odsetkiem Cabernet Sauvignon. Z wychowaniem w Dąb francuski i amerykański więcej niż 9 miesięcy . złożony, intensywny I smaczny , z zakończeniem długi I Fajny .
Paiva 56 beczek To doskonała propozycja, która z pewnością zaskoczy Cię smakiem i jakością. To znaczy 56 beczek na wino czysta sztuka i smak Limitowana produkcja dla nieograniczonych podniebień.