Uwagi CATA:
- Śliczny wiśniowy kolor. Liczne sznurki tworzące wiele maleńkich bąbelków wytwarzają naprawdę spektakularne musowanie. Biały kolor jego korony, obfity i trwały, kontrastuje z różowym tłem, dzięki czemu jego wspaniała spienialność jest jeszcze bardziej widoczna.
- Aromaty i smaki : Jej aromat jest delikatny i intensywny. Możemy w nim cieszyć się wyraźnymi nutami wiśni i truskawek, wszystko otoczone
niuanse miodu, tosty z chleba i nuty kwiatowe. Bardzo ciekawy aromat, w którym świeżość przeważa nad winnością.
- Usta: Jego podniebienie jest żywiołowe. Musowanie wyczuwalne podczas degustacji jest intensywne i kremowe. pieści wnętrze naszych ust
bez okazywania najmniejszej agresywności... i uwalnia w nim całe aromatyczne bogactwo, jakie zawiera.
- bąbelki: ok Z żywym, ale bardzo dobrze zintegrowanym bąbelkiem, bardzo świeżym i długim finiszem, ta rosé cava z pewnością nie pozostawia nikogo obojętnym.
Produkcja i starzenie: Brut Rosé Juvé & Camps zostało wyprodukowane z moszczu wolnobiegowego, z lekką maceracją winogron odmiany Pinot Noir, z naszej winnicy na terenie posiadłości Espiells. Tam, w osłoniętym przez góry Montserrat, dobry klimat śródziemnomorski sprzyja intensywności aromatów czerwonych owoców i szkarłatnemu kolorowi winogron, podczas gdy ubogie gleby pochodzenia osadowego i wyraźny składnik wapienny są kluczem do wyrażenia jego bardziej pierwotnego charakteru Natura.
Juvé & Camps Pinot Noir Brut Rosé pochodzi z farmy położonej na wysokości od 180 do 245 metrów nad poziomem morza. Jest to obszar śródziemnomorski z ubogimi glebami pochodzenia osadowego iz wyraźnym składnikiem wapiennym. Winnica jest uprawiana w tradycyjny sposób, a zbiór jest ręczny w optymalnym momencie dojrzewania.
Juvé & Camps Pinot Noir Brut Rosé jest winifikowane metodą Champenoise. Po pierwsze, wino bazowe jest wytwarzane z winogron pinot noir, a po sfermentowaniu moszczu przeprowadzana jest druga fermentacja w butelce. Tam pozostaje od 9 do 15 miesięcy na osadzie przed wypluciem i dawkowaniem.
ciekawostki: Juvé & Camps rozpoczął swoją podróż jako hodowca winorośli w 1796 roku w posiadłości rodziny Espiells, w sercu Sant Sadurní d'Anoia (Alt Penedès). Ale to w 1921 roku Antoni Juvé i jego żona Teresa Camps opracowują pierwsze wino musujące w domu. Cała praca przekazywana z pokolenia na pokolenie, stając się referencyjną marką cava na pół świata.
Dane techniczne
- Typ Wina
-
Wina Różowe,
Musujące
- Rodzaj Winogron
-
Pinot Noir
- Zawartość Alkoholu
-
12.0%
- Temperatura Podawania
-
7
Nagrody i Wyróżnienia
- Robert Parker
-
91
- Prezentacja
-
1 butelka
Do łączenia z
- Łączenie
-
Desery,
Skorupiaki,
Mięso białe,
Pasztety lub Foie Gras,
Przystawki,
Biała ryba,
Wędliny,
Potrawy ryżowe.,
Makarony,
Sałatki,
Ryby,
Foie,
Przekąski i przystawki.