Place your order today before 5pm
and we'll ship it today.
(Except in case of a temporal lack of stock)
Andaluzja szczyci się, długą, tysiącletnią tradycją związaną z uprawą winorośli. Położenie geograficzne tej prowincji i cechy jej klimatu sprawiają, że region ten, w całej swojej rozciągłości, tj. 8 prowincji jest idealnym wręcz miejscem pod uprawę i produkcję tych wspaniałych trunków. Wina z Andaluzji należą do starodawnych rodów porównywanych ...
Andaluzja szczyci się, długą, tysiącletnią tradycją związaną z uprawą winorośli. Położenie geograficzne tej prowincji i cechy jej klimatu sprawiają, że region ten, w całej swojej rozciągłości, tj. 8 prowincji jest idealnym wręcz miejscem pod uprawę i produkcję tych wspaniałych trunków. Wina z Andaluzji należą do starodawnych rodów porównywanych z: Oportos lub Madeiras. Są one najbardziej charakterystyczne dla tegoż regionu jako wina wzmacniane i słodkie.
Klimat i położenie geograficzne tego regionu to dwa zasadnicze czynniki, które należy uwzględnić oceniając jakość wina z Andaluzji. Region ten zajmuje południową część półwyspu iberyjskiego, którą cechuje silny kontrast dużych wysokości pomiędzy linią wybrzeża a górami. Gleby tutaj są bardzo zróżnicowane i tym samym idealne, zarówno pod rozwój rolnictwa, jak i pod produkcję najlepszych win hiszpańskich. W całym tym regionie dominuje klimat śródziemnomorski z łagodnymi temperaturami, których roczna średnia przekracza 16°C. Większość winnic na terytorium Andaluzji posiada nasłonecznienie, które wynosi rocznie ponad 300 dni w ciągu roku, i dlatego, zbiory grona odbywają się zwykle wcześniej aniżeli w innych, nieco chłodniejszych rejonach półwyspu.
Swoją jakość, trunki andaluzyjskie zawdzięczają również wielu rzekom, które przepływają przez ten region i winnice odpowiednio nawadniając i użyźniając uprawy gron. Najważniejsza z nich i najdłuższa w Andaluzji- Gwadalkiwir ze swoim licznymi dopływami przepływa wzdłuż tego regionu przez całą jej północną część w kierunku zachodnim. Oczywiście, nie tylko rzeki mają wpływ na jakość wina z Andaluzji. Nie bez znaczenia pozostaje fakt, że zasolenie dostarczane winnicom dzięki ich bliskiej lokalizacji od morza, ma również ogromny wpływ na jakość trunków
Ponad 70% win pochodzących z prowincji Andaluzji jest produkowanych w 6 apelacjach. Oprócz tych formalnie uznanych występuje jeszcze 16 innych winnic, w których istnieje prawo do używania apelacji regionalnej "Vinos de la Tierra".
Geograficzne granice tej apelacji obejmują terytorium 8 gmin przylegających do Kadyksu i jednej znajdującej się w sąsiedztwie Sewilli. Uprawa winorośli kończy się na obrzeżach miejscowości Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa María y Sanlúcar de Barrameda. Wina pochodzące z tego obszaru to najczęściej wzmacniane, likierowe i naturalne słodkie.
Geograficzne granice tej apelacji są ograniczone do aglomeracji Sanlúcar de Barrameda, w której mikroklimat panujący przy ujściu Gwadalkiwiru użyźnia grunt pod uprawę winorośli z apelacji D.O. Jerez nadając winom z Jerez zróżnicowane walory smakowe dzięki procesowi starzenia się zwanego bajo el velo de flor (w trakcie którego powstaje kożuch pleśni zwany „la flor” separujący wino od dalszego utleniania się). Trunki wytwarzane w bodegach Sanlúcar Manzanilla to najczęściej wina wzmacniane (generosos). Jedno z nich, o którym warto wspomnieć to Amontillado Principe, wykonane ze szczepu palomino.
To region położony na południu prowincji Kordoba w Andaluzji znany zarówno z krótkiej i intensywnej zimy oraz długiego i gorącego lata, jak również z produkcji wina z gron wyłącznie białych szczepów winorośli zwanej Pedro Ximénez, jak również pojedynczych typów win, takich jak z apelacji D.O Montilla Moriles. Podobnie jak trunki z apelacji D.O. Manzanilla de Sanlúcar, tamtejsze wina są wzmacniane poprzez dodanie spirytusu winnego w ramach systemu „craderas y solera” D.O. Montilla Moriles słynie z produkcji trunków wzmacnianych, likierowych wzmacnianych alkoholem oraz słodkich.
Region winiarski Condado de Huelva obejmuje znaczną południowej prowincji Huelva. Duża jej część znajduje się na terenie parku narodowego Doñana. Głównym szczepem używanym do produkcji wina w tym regionie jest odmiana zalema. Wina pomarańczowe z apelacji D.O. Condado de Huelva są produkowane w wyniku maceracji białego grona ze skórką pomarańczową. Do tej apelacji D.O. należą wina białe, wzmacniane (generosos) oraz wzmacniane alkoholem likierowe.
Strefy, w których można produkować wino z tej apelacji to tereny rozciągające się wzdłuż wybrzeża Malagi, położone zarówno na wschód, jak i na zachód od tego miasta sięgając łańcuchów górskich. Hoduje się tam tradycyjne grona szczepów Moscatel i Pedro Ximénez. Wina w tej apelacji D.O. to wina likierowe i naturalnie słodkie.
Nasz sklep online AporVino zapewnia bogatą ofertę wina z Andaluzji. Chętnie pomożemy w wyborze najlepszej butelki dostosowanej do gustu Klienta. Istnieje możliwość złożenia zamówienia i skorzystania z 24-godzinnej dostawy wina i delektowania się nim, już następnego dnia. Zachęcamy do zakupów!
Fine Mythic Foreman, Jest to jedno z niewielu win, które znajdują się na subtelnej granicy, która oddziela stare grzywny od amontillado. Od solera z więcej wychowania z dobrze winnicy osobliwość wykonane z moszczu gronowego Pedro Ximénez bogaty w cukry, jego alkoholizacja nie jest konieczna w żadnej z faz jej opracowywania. To jest...
Mityczny Solear de Barbadillo „To jest stare i dobre”. Sześć lat starzenia pod kwiatowym welonem , gdzie hodowla biologiczna osiąga swój maksymalny wyraz. Długie starzenie się w uprzywilejowanym miejscu nadaje temu charakterowi charakter wino pachnące, przyjazne, miękkie i jednocześnie dojrzałe.
Alfonso Oloroso Seco jest produkowany przez Bodegas Gonzalez Byass, położony w miejscowości Jerez de la Frontera (Kadyks). Wykonane z systemem soleras i criaderas typowe dla Jerez. Potężny , z aromatami suszone i prażone owoce . strukturalne i suche w ustach.
Owoc pracy dwuletnia selekcja starych winorośli glebowych albariza. Spójrz na maksymalna ekspresja odmiany palomino starożytnych odmian. Wino, które prezentuje się nawet w przyjaznej młodości strukturyzowane, soczyste i świeże o złożonych i sugestywnych aromatach.
Kara naszej emblematycznej marki. Mandat z "Pierwsza klasa". Finezja świeżości, elegancji i złożoności. Niezrównany towarzysz autentycznej gastronomii o czystych smakach. Wspomnienie tostów i orzechów z intensywnym posmakiem. Jest uznawane na świecie za jedno z najwspanialszych win dostępnych na rynku.
Pastora Jest to rumianek o długim starzeniu biologicznym. Pasterka, z wiekiem, jest przeszłością rumianku. Okrągły dziewięć lat. warunki starzenia piwnicy, która ją zatrzymuje, oferują wciąż biologiczne wino.
Idealny do deserów i słodyczy. Gonzalez Byass Nectar Pedro Ximenez przyszedł słodki, aksamitny i niepewny. 100% winogrono Pedro Ximenez
Najmłodsza i beztroska słodziutka. Według Roberta Parkera, który przyznaje temu winu 88 punktów, „„Ten rodzaj produkcji jest stosunkowo nowy, a rocznik PX z Pérez Barquero jest najbardziej polecany ze względu na lepszą równowagę między doznaniami słodko-kwaśnymi” Najbardziej świąteczny PX, czyli jak osłodzić najlepsze chwile.
Tawny, czyste i jasne, kwiatowe aromaty i dojrzałych owoców z nutami drewna, złożone i minerału. dobrze zintegrowane drewna.
Pedro Ximenez Reserva de Familia 50cl to wyjątkowe wino o mahoniowym kolorze ze złotymi dodatkami. Doceniane zarówno przez konsumentów, jak i ekspertów, którzy w rankingu GP przyznali mu aż 93 pkt. Słodkie wino, które posiada nuty aromatyczne, w których wyczuć można słodkie owoce, takie jak truskawki i pomarańcze. Główną nutą smakową są aromatyczne...
Odrodzenie tradycyjnej wzmianki Łączy w sobie owoce i smakowite doznania i zachęca do codziennej przyjemności Wina pastwiskowe odnoszą się do win gatunkowych, o krótszym okresie dojrzewania, naznaczonych swoją tożsamością.
Rey Fernando de Castilla, Bodegas
rumianek bardzo zrównoważony , prawo wyszukany i z postać własne ja . Kolor żółty słoma błyszczący . aromaty kwiatowy i z klas Salinas . Na nosie jest mocny i miękki. w ustach jest światło Tak suchy , z Dotknąłem gorzki . To jest smaczny Tak obłudny .